Interview met Kees Codée

Programmamanager Integrale Veiligheid bij Driestar educatief

Welkom bij een gesprek tussen Nils Kleingeld (marketingteam van YourSafetynet) en Kees Codée, Programmamanager Integrale Veiligheid bij Driestar educatief. Kees is niet alleen een expert op het gebied van veiligheid binnen het onderwijs, maar ook een waardevol lid van het samenwerkingsverband van 8 hogescholen in Radiant Lerarenopleidingen.

Ervaringen Driestar hogeschool

In dit interview gaan we verder dan de cijfers en duiken we in de ervaringen die Driestar hogeschool heeft opgedaan met YourSafetynet. Het klanttevredenheidsonderzoek heeft een indrukwekkende 9,4 behaald, en Kees Codée, die zelf heeft deelgenomen aan het onderzoek, deelt zijn inzichten over waarom YourSafetynet de duidelijke keuze is voor hun organisatie.

Samen met Nils verkent Kees niet alleen de impact van het programma, maar ook de cruciale rol van YourSafetynet tijdens de implementatie. Dit gesprek werpt een uniek licht op de dynamiek tussen de organisatie en de applicatie; voor, tijdens en na de implementatie.

Lees verder om te ontdekken hoe YourSafetynet niet alleen een tool is, maar ook een strategische partner in het waarborgen van integrale veiligheid binnen het onderwijslandschap.

In gesprek met Kees Codée

Bedankt Kees, voor je tijd en bereidheid om over jullie ervaringen te praten. Laten we direct de diepte induiken. Ons klanttevredenheidsonderzoek heeft een indrukwekkende score van 9,4 behaald onder 250 respondenten. En het doel van dit interview is om deze score verder te onderbouwen met referenties, interviews en quotes van onze klanten. Heb jij persoonlijk deelgenomen aan dat onderzoek?

Zeker, Nils. Ik ben ook zeer te spreken over YourSafetynet en deel graag de ervaring die ik tot nu toe met jullie software heb opgedaan.

Geweldig. Laten we dan beginnen met de keuze voor YourSafetynet. Waarom hebben jullie voor deze oplossing gekozen en is er ook gekeken naar vergelijkbare aanbieders in dat proces?

Ja, er is gekeken naar de concurrentie, sterker nog, we gebruikten eerder andere GRC-software, maar dat voldeed niet aan onze behoeften, vooral op het gebied van de SURFaudit. In het kader van ons Radiant Lerarenopleidingsverband hebben we breed gekeken naar beschikbare applicaties, en YourSafetynet kwam als zeer bruikbaar naar voren.

Waarom hebben jullie besloten over te stappen naar YourSafetynet? Wat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven?

De concurrentie bood geen ondersteuning voor de SURFaudit en het NBA-kader, iets wat essentieel is voor onze Radiant Lerarenopleiding. We hebben in het Radiant-verband breed gekeken naar beschikbare applicaties en YourSafetynet kwam naar voren als meest geschikte tool. Als Driestar Hogeschool, onderdeel van Radiant Lerarenopleidingen, hebben we een versnelde selectie gemaakt en hebben we specifiek gekeken naar de aangeboden functionaliteit. We hebben bewust niet deelgenomen aan de Europese aanbesteding van SURF, omdat dit te lang duurde. We hadden snel – januari 2023 – een goede applicatie nodig die ons volledige proces kon ondersteunen. Daarnaast hechten we wel veel waarde aan beproefde tooling; immers praat je wel over IBP (Informatiebeveiliging en Privacy). En, met zoveel klanten in het onderwijs, mag worden aangenomen dat YourSafetynet inmiddels een solide kennis en ervaring heeft opgebouwd op dit vakgebied.

“YourSafetynet integreert op een cruciale manier onze cyberbeleidsdocumenten en zorgt voor een centrale bron die al deze aspecten op een effectieve manier samenbrengt.”

De meerwaarde die we zagen, lag in de mogelijkheid om zowel de SURFaudit als het NBA-kader uit te voeren, evenals het verwerken van incidenten en het opbouwen van een uitgebreide bibliotheek. YourSafetynet integreert op een cruciale manier onze cyberbeleidsdocumenten en zorgt voor een centrale bron die al deze aspecten op een effectieve manier samenbrengt.

Dus het was een weloverwogen keuze. Hoe verliep het implementatieproces aangezien alles op korte termijn moest worden uitgevoerd?

Opvallend snel en soepel. Binnen een halve dag was YourSafetynet operationeel voor gebruik. Dat zegt natuurlijk iets over de logische opbouw en gebruikersvriendelijkheid. Jullie verzorgden vervolgens de presentaties en gaven gedegen instructies. Het was snel, helder en efficiënt.

Indrukwekkend. En hoe zat het met de ondersteuning en het luisterend oor tijdens het proces?

We hadden eigenlijk heel weinig vragen, de instructies leiden je intuïtief door alle te nemen stappen; ‘een kind kan de was doen’. Jullie collega, Elly, heeft goed geluisterd, gekeken naar onze organisatiestructuur en gaf vervolgens waardevolle tips. De flexibiliteit van de applicatie ten aanzien van meerdere organisatieonderdelen was een groot pluspunt. En als je daar vanaf de start goed over nadenkt heel waardevol.

Dat klinkt als een vlotte samenwerking. Hoe groot is de gebruikersgroep binnen jullie organisatie?

We hebben 8 scholen. Iedere hogeschool heeft zijn eigen NBA coördinator, wat het heel praktisch maakt.

Dezelfde coördinator is dan verantwoordelijk voor één school. Dus 8 scholen betekenen ook 8 verschillende personen. Klopt dat?

Klopt. Op het gebied van ICT werken wij nauw samen en delen we nuttige tips, met name van KPZ en De Kempel hebben we goed gebruikt gemaakt van hun eerste ervaringen. Deze waardevolle adviezen hebben ons snel overtuigd dat YourSafetynet de juiste oplossing is, vooral bij het uitvoeren van de SURFaudit. De vragenlijst is geïmplementeerd, blijft actueel en wordt effectief beheerd.

“Dat is een workflow die in mijn optiek uniek is. Het hele proces verloopt soepel en beschouw ik als implementatiearm en rijk aan functionaliteit.”

Wat ook fijn is, is dat onze eindgebruikers zelf problemen en datalekken online kunnen melden, wat leidt tot een snelle implementatie, beoordeling door het incidententeam en indien nodig directe doorsturing naar de Autoriteit. Dit hele proces verloopt soepel, en beschouw ik als implementatiearm en rijk aan functionaliteit.

Hoe verliep het proces met betrekking tot vragen en knelpunten?

Eigenlijk hadden we heel weinig vragen en waren er geen knelpunten. Elly gaf ons al tijdens de eerste instructie waardevolle tips. Ze heeft goed geluisterd naar hoe onze organisatie in elkaar zit. Hierdoor waren we goed voorbereid. We zijn gestart met de Hogeschool (Driestar Hogeschool) en de Stichting (Driestar educatief), maar ik overweeg dit ook uit te breiden naar andere delen van onze organisatie (CPS en Gouwe Academie). De opdeling en organisatorische vertaling waren vanaf het begin goed ingericht.

Dat klinkt als een gestroomlijnd proces. En, vind je de flexibiliteit van de YourSafetynet applicatie belangrijk?

Absoluut. De opdeelbaarheid in organisatie-entiteiten is cruciaal. We hebben verschillende onderdelen, van Hogeschool tot adviesdiensten, en andere Radiant-leden hebben veel basisscholen als klant, bijvoorbeeld Thomas More. De toepasbaarheid van de applicatie is zeer rijk.

“Door goed naar ons te luisteren was alles vanaf dag één goed ingericht en is het voor ons eenvoudig om op verschillende niveaus – tot aan de hoogste toe – te rapporteren.”

Goed om te horen. Nu, je hebt al gesproken over de tooling en de integratie van NBA-kaders. Vind je YourSafetynet een verrijking om stap voor stap aan de verantwoordings- en informatieplicht te voldoen?

Zeker. We hebben nu het NBA-kader en incidenten workflows geïntegreerd, en op iets langere termijn streven we naar het opnemen van alle relevante verwerkingen in de tooling.

Prima. Heb je nog iets toe te voegen aan dit gesprek?

Dit is een partnerschap dat dit jaar is gestart, maar hopelijk blijft het langdurig doorgaan. Het continue verrijken en versterken met goede tools die ons blijvend ondersteunen en ontzorgen, maakt dit een succes. Ik ben tevreden over de communicatie en als dat zo blijft, ben ik een tevreden klant.

— Einde interview

Wil je meer weten over het interview met Kees en ga je graag in op de inhoud? Neem dan contact met ons op. Wil je zelf iets vertellen over jouw ervaringen met YourSafetynet? Neem dan contact op met Nils Kleingeld.

Ja! Ik wil meer weten
over YourSafetynet

Laat je gegevens achter en ontvang de brochure met meer informatie over YourSafetynet per e-mail of maak een afspraak.    Akkoord metPrivacyverklaring