Interview met François Slangen

Security Officer bij Ons Middelbaar Onderwijs

In een wereld waar digitale veiligheid cruciaal is, heeft Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), vertegenwoordigd door François Slangen, gekozen voor YourSafetynet. De beslissing was geen eenvoudige keuze, maar een zorgvuldige afweging tussen verschillende spelers op de markt. François deelt zijn inzichten in dit interview, waarbij hij begint met de vraag waarom ze YourSafetynet hebben gekozen en of er naar concurrenten is gekeken.

Introductie

Ons Middelbaar Onderwijs

Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), opgericht in 1916, is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs (VO) in voornamelijk Noord-Brabant. De vereniging behoort met 74-VO scholen/locaties en bijna 70.000 betrokkenen tot de grootste onderwijsinstelling in Nederland.

Lees hieronder het interview met François Slangen, Security Officer bij Ons Middelbaar Onderwijs.

In gesprek met François Slangen

François, hartelijk dank. Laten we beginnen met een eenvoudige vraag: waarom hebben jullie gekozen voor YourSafetynet, en hebben jullie ook naar concurrenten gekeken? Zo ja, wat gaf uiteindelijk de doorslag?

Ja, deze vraag heeft verschillende invalshoeken. Natuurlijk hebben we YourSafetynet vergeleken met andere aanbieders. Ik heb allereerst gekeken naar een onderzoek van SIVON, waar vrijwel dezelfde score naar voren kwam als bij mijn eigen onderzoek. De aanbieders op de Nederlandse markt van IBP-tooling waren qua product vergelijkbaar, maar wat voor mij de doorslag gaf, was vooral de gebruikersvriendelijkheid voor de eindgebruiker, zoals ICT-coördinatoren, Privacy Officers en security professionals. Jullie staken hier echt met kop en schouder boven de concurrentie uit.

Laten we nu eens duiken in jouw ervaring met YourSafetynet, François. Vanaf het allereerste contact tot aan vandaag. Hoe heb je de snelheid van handelen vanuit de organisatie ervaren, en specifiek, hoe hebben onze consultants en de begeleiding in jouw mening over YourSafetynet beïnvloed?

Nou, laten we even teruggaan in de tijd, naar het begin van onze kennismaking toen ik nog actief was bij een andere organisatie. In die periode werden we geconfronteerd met enkele privacy-uitdagingen en kwam YourSafetynet op ons pad. Het abonnementsmodel dat jullie toen hanteerden vereiste de aanschaf van een x-aantal licenties voordat je volledig gebruik van kon maken van de software. Dat model – inmiddels verouderd – was destijds een struikelblok, maar het heeft mij wel in contact gebracht met jullie. Nu, met het nieuwe SaaS-licentiemode is dit niet langer relevant.

Stichting OMO was ook op zoek naar nieuwe IBP-tooling en zo heb ik jullie opnieuw uitgenodigd om te kijken naar de mogelijkheden. Mijn eerste contact was met een van jullie consultants, die bij ons op bezoek kwam, vergezeld door een technisch expert. Samen hebben we praktisch het hele product stap-voor-stap doorgenomen en alle mogelijkheden en functies verkend. Het voelde bijna als een hands-on training in plaats van een standaard demo.

Ik moet eerlijk zeggen dat ikzelf het struikelblok was. Ik stelde behoorlijk wat vragen, van “Zit dit erin?” tot “En hoe zit het hiermee?”. Maar juist daardoor werd de demo heel uitgebreid. Ook konden we sparren, van gedachten wisselen en direct feedback geven op het product. Vanuit mijn achtergrond heb ik zowel raakvlakken met informatiebeveiliging en privacy. Dit was een van de redenen waarom we uiteindelijk werden uitgenodigd om mee te denken over de verdere ontwikkeling van het product.

En welke achtergrond is dat?

Mijn technische betrokkenheid en expertise op het gebied van zowel privacy als informatiebeveiliging gaan al tijdje terug. Ik heb ruim 30 jaar ervaring, waarvan twee jaar fulltime aan risk & compliance bij Interpolis. Ik heb dus ervaring aan zowel de technische als juridische kant.

Mooi! Je bent dus een ervaringsdeskundige op het gebied van IBP. Dat is een bruggetje naar de volgende vraag. Laten we nu eens kijken naar de impact van YourSafetynet op jouw verwachtingen na de implementatie en het gebruik ervan. Hier spreken we over de algehele prestaties, het gebruiksgemak, en in hoeverre het je tijd bespaart bij het voldoen aan het Normenkader.

Zeker! Mijn zoektocht naar een geschikte tool begon met de wens om ons huidige normenkader te integreren. Dit normenkader, afgeleid van Surf, hanteerden we al voordat Kennisnet het ontwikkelde. Kennisnet gebruikte uiteindelijk dezelfde normen, zij het in een iets ander jasje. Maar de kernvraagstelling was identiek. Toen ik hier aankwam, worstelden we met een omslachtige Excel-sheet die scholen moesten begrijpen en invullen. Ik besefte al snel dat dit niet zou werken. Het was een uitdaging om de scholen te motiveren om de gegevens in te vullen; het was een zware opgave, en terecht bekritiseerden velen dit systeem. Daarom ging ik op zoek naar een andere tool.

Toen ik hoorde dat er ook een Risk-module in ontwikkeling was, waardoor we risico’s op een degelijke manier kunnen beheren via GRC-tooling, was dat de kers op de taart.

Op datzelfde moment begonnen er ook scheurtjes te ontstaan in onze bestaande tool voor het opslaan van privacygegevens. Tegen de tijd dat ik de knoop had doorgehakt, bleek dat we met deze tool zouden stoppen. Hier zag ik de gelegenheid om privacy en informatiebeveiliging samen te voegen binnen één platform. Dat was voor mij een enorm pluspunt. Vooral toen ik ontdekte dat YourSafetynet niet alleen privacy als een norm beschouwde, maar ook een gestructureerde aanpak bood. Dit maakte het werken met de tool helderder voor alle betrokkenen, en dat maakte me echt blij. Toen ik hoorde dat er ook een Risk-module in ontwikkeling was, waardoor we risico’s op een degelijke manier kunnen beheren (via GRC-tooling), was dat de kers op de taart.

Nou, eigenlijk heb je de volgende vraag al aangestipt. Het ging namelijk over de vraag of YourSafetynet als tool een verrijking is, een aanzienlijke verbetering, of eerder een stapsgewijze ondersteuning bij het voldoen aan verantwoordings- en informatieplicht. Hierbij spelen alle regels en procedures een rol, en dan komt de vraag of de tooling als geheel als compleet kan worden beschouwd.

Zeker. Ik zocht een pakket dat ons huidige normenkader kon integreren, en YourSafetynet deed dat. De duidelijke user interface maakt het gemakkelijk om de normen te begrijpen. Het grafische aspect maakt het visueel helder, vooral omdat alles in begrijpelijke taal wordt beschreven. Ik zal het geen Jip-en-Janneke-taal noemen, maar YourSafetynet combineert de technische en juridische vraagstukken in begrijpelijke taal.

Dus, het heeft het uitvoeren van je werkzaamheden leuker gemaakt?

Ja, zeker. Het grafische aspect, de duidelijke normering, juiste formuleringen en de mogelijkheid om updates mee te laten groeien met het platform zijn grote voordelen en tijdbesparend.

Je noemde eerder de duidelijkheid in de user interface en hoe YourSafetynet je stap voor stap meeneemt in het proces. In vergelijking met andere oplossingen of wat je voorheen gebruikte, heeft deze benadering duidelijk meerwaarde voor je. Zou je daar wat meer over kunnen delen?

Wat YourSafetynet onderscheidt, is dat de normen op een overzichtelijke pagina staan, zonder afleiding door andere normen. Je wordt geleid door het proces en hoeft niet meteen drie stappen vooruit te denken. Dat maakt het voor mij en mijn team zeer bruikbaar.

Dat klinkt als een effectieve benadering. En nu de hamvraag: Zou je dit product aanbevelen aan anderen?

Zeker weten! Ik heb YourSafetynet al aan anderen aanbevolen en beschouw mezelf als een ambassadeur van de oplossing. Het gebruik van de tool heeft de administratieve rompslomp aanzienlijk vereenvoudigd, en met YourSafetynet hebben we nu één centraal punt waar alles geregeld kan worden rondom informatiebeveiliging en privacy, een echte one stop solution.

Nou, François, hartelijk dank voor het delen van je inzichten en ervaringen met YourSafetynet. Het is duidelijk dat het product een waardevolle aanvulling voor jullie is. We waarderen je eerlijke feedback en zijn blij om te horen dat je een ambassadeur bent geworden voor onze oplossing. Mocht je in de toekomst nog meer vragen hebben of feedback willen delen, dan staan we altijd voor je klaar. Nogmaals bedankt en veel succes met het verdere gebruik van YourSafetynet!

— Einde interview

YourSafetynet DEMO

Dit interview weerspiegelt de diepgaande ervaring en tevredenheid van François Slangen met YourSafetynet, waarbij het niet alleen een tool is maar een waardevolle partner in het waarborgen van digitale veiligheid voor Stichting OMO. Ben jij ook op zoek naar een ons stop solution voor informatiebeveiliging en privacy? Neem dan contact met ons op of download via onderstaand formulier meer informatie. We komen ook graag langs voor een vrijblijvende demo.

YourSafetynet Demo
https://www.yoursafetynet.com/wp-content/uploads/2023/01/220920-YourSafetynet-IBP-HO-Brochure-v1-Web.pdf https://www.yoursafetynet.com/wp-content/uploads/2023/01/220920-YourSafetynet-IBP-MBO-Brochure-v2-Web.pdf https://www.yoursafetynet.com/wp-content/uploads/2023/05/230512-YourSafetynet-IBP-FO-Brochure-v1-Web.pdf

Ja! Ik wil meer weten over YourSafetynet IBP

Laat je gegevens achter en ontvang de brochure met meer informatie over YourSafetynet IBP per e-mail.    Welke brochure wil je downloaden?


    Akkoord metPrivacyverklaring