Lespakketten AVG en Cybercrime
AVG-teamspel voor leerkrachten PO, leraren VO en leerlingen PO/VO
Lespakket AVG en Cybercrime
Ontdek het Lespakket AVG en Cybercrime van Privacy op School, ondersteund door YourSafetynet als Premium Partner. In samenwerking met ruim 2000 scholen leveren wij Functionarissen voor de Gegevensbescherming (FG) diensten, met als doel u als klant maximaal te ontzorgen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy (IBP).
Met 85% van alle datalekken en hacks op scholen als gevolg van menselijke fouten, begrijpen wij het belang van preventieve training. Wij richten ons op het creëren van bewustwording en het stimuleren van gedragsverandering bij het omgaan met persoonsgegevens.
Sinds de lancering van het nieuwe IBP-normenkader in april 2023 is het essentieel om jaarlijks het bewustzijn van medewerkers te verhogen omtrent de gevaren en risico’s op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Speciaal voor leraren, leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel, schoolleiding én leerlingen hebben wij diverse bewustwordingsdiensten en producten ontwikkeld.
Voor wie is dit lespakket geschikt?
Stimuleer bewustwording in de klas met het Lespakket AVG en Cybercrime, speciaal ontworpen voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs (10-14 jaar). Dit educatieve programma, geschikt voor zowel leerkrachten als leerlingen, biedt interactieve lessen over privacy en veiligheid, waarbij elke les een duur heeft van 1.5 uur.
Inhoud lespakket
Via interactieve werkvormen gaan leerlingen in gesprek over dagelijkse situaties. Hoe gaan ze om met doorgestuurde foto’s? Wanneer vullen ze persoonlijke gegevens in? Wanneer is een mail betrouwbaar? Onderwerpen als cyberpesten, phishing, en identiteitsfraude worden behandeld.
De lessen zijn ontwikkeld vanuit het leergebied Digitale Geletterdheid en de leerlijn Mediawijsheid van Mediawijzer. Ze zijn geschreven vanuit een privacy perspectief en sluiten aan bij niveau 3 van de competenties, waardoor ze bruikbaar zijn in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (10-14 jaar). De lessen zijn voorzien van kant-en-klare PowerPoint-presentaties voor de leraar.
Het lespakket bestaat uit maximaal 10 lessen, waaronder Privacy en veiligheid, I lost my VOG, Geldezels, Deepfakes, Online shaming, Jouw digitale afdruk, ID-fraude, Alles over wachtwoorden, Cybercrime, en Hacken.
Bewustwordingstraject
Wat kan je verwachten?
Via interactieve werkvormen gaan leerlingen in gesprek over dagelijkse situaties. Hoe gaan ze om met doorgestuurde foto’s? Wanneer vullen ze persoonlijke gegevens in? Wanneer is een mail betrouwbaar? Onderwerpen als cyberpesten, phishing, en identiteitsfraude worden behandeld. De lessen zijn ontwikkeld vanuit het leergebied Digitale Geletterdheid en de leerlijn Mediawijsheid van Mediawijzer. Ze zijn geschreven vanuit een privacy perspectief en sluiten aan bij niveau 3 van de competenties.
Wat kost het?
De lessen zijn voorzien van kant-en-klare PowerPoint-presentaties voor de leraar. Het lespakket bestaat uit maximaal 10 lessen, waaronder Privacy en veiligheid, I lost my VOG, Geldezels, Deepfakes, Online shaming, Jouw digitale afdruk, ID-fraude, Alles over wachtwoorden, Cybercrime, en Hacken.
- Voor leerkrachten PO, leraren VO en leerlingen PO/VO
- 1 les duurt 1,5 uur, fysiek op locatie
- Onder leiding van Privacy op School experts
- €57,50 voor 1 les
- €495,- voor 10 lessen
Wil je alles nog rustig nalezen? Download de leaflet. Je kan ook contact met ons opnemen voor meer informatie en mogelijkheden.
Download leafletLes 1 – Privacy en veiligheid
In de wereld van vandaag delen we meer persoonlijke informatie dan ooit tevoren. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met uitdagingen zoals datalekken, online fraude en inbreuk op onze privacy. In deze les zullen we verkennen waarom privacy en veiligheid belangrijk zijn en hoe je jezelf online kunt beschermen.
Les 2 – I lost my VOG
In de wereld van vandaag wordt onze online aanwezigheid steeds belangrijker, maar ook complexer. Het is van cruciaal belang dat leerlingen begrijpen wat er kan gebeuren als ze zich schuldig maken aan online activiteiten die in strijd zijn met de wet. Tijdens deze les onderzoeken we hoe deze online acties invloed kunnen hebben op iemands toekomst.
Les 3 – Geldezels
In deze les gaan we dieper in op het concept van ‘geldezels.’ Want wat is een geldezel precies? En wat is hun rol? Leerlingen komen erachter hoe ronselmethodes werken en ontdekken daarnaast wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn als een geldezel betrapt wordt.
Les 4 – Deepfakes
In deze les duiken we in de wereld van deepfakes, een opkomende technologie die het mogelijk maakt om realistische, maar volledig neppe video’s en audio te creëren. Leerlingen zullen ontdekken hoe deepfakes werken, hun impact op onze samenleving begrijpen en leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen misleidende content. Deze les biedt inzicht in de kracht van kunstmatige intelligentie en digitale ethiek.
Les 5 – Online shaming
Online shaming, waarbij individuen publiekelijk vernederd of belachelijk gemaakt worden, is een fenomeen dat in de digitale wereld steeds vaker voorkomt. In deze les zullen leerlingen de diepgaande impact van online shaming ontdekken en begrijpen, evenals de juridische consequenties die eraan verbonden zijn.
Les 6 – Jouw digitale afdruk
Of je nu surft op social media, berichten verzendt via apps, of gewoonweg zoekt op het web… Elke klik en elke post laat zijn digitale sporen achter. Deze les is ontworpen om leerlingen bewust te maken van de unieke digitale voetafdruk die ze achterlaten.
Les 7 – ID-fraude
Deze les gaat over een onderwerp dat in de moderne wereld van smartphones, social media en online activiteiten van vitaal belang is: ID-fraude, oftewel identiteitsfraude. Het is niet langer voldoende om alleen je fysieke identiteit te beschermen; je moet nu ook actief werken aan de bescherming van je digitale identiteit.
Les 8 – Alles over wachtwoorden
Onze persoonlijke accounts zijn een kostbaar bezit geworden. Of het nu gaat om e-mail, social media, bankrekeningen of andere digitale middelen, de beveiliging van onze accounts is essentieel om onze persoonlijke gegevens te beschermen. In deze les gaan we in op hoe we de digitale wereld veiliger kunnen maken.
Les 9 – Cybercrime
In onze digitale samenleving is het van cruciaal belang om bewust te zijn van de impact van ons online gedrag, met name op het gebied van cybercrime. Tijdens deze les behandelen we hoe onze online handelingen cybercriminaliteit kunnen beïnvloeden en hoe we onszelf en anderen kunnen beschermen.
Les 10 – Hacken
In de wereld van vandaag, waar technologie alomtegenwoordig is, is het begrip ‘hacken’ vaak het onderwerp van gesprek. Maar wat betekent het precies? Tijdens deze les duiken we dieper in de wereld van hacken. Hoe kunnen we onze gegevens effectief beschermen in een steeds digitaler wordende samenleving?