Nieuw Normenkader IBP: tips ter voorbereiding

Kennis en actualiteit

Normenkader IBP

De digitale veiligheid in het onderwijs moet structureel beter. Dat was de belangrijkste boodschap van adviesgroep Regie op ICT. Hiervoor zal het binnenkort de eerste versie van het nieuwe, gedeelde normenkader IBP voorleggen aan de sector. De adviesgroep moedigt besturen aan om binnen hun organisaties actie te ondernemen en mee te denken, omdat bewustwording tijd vraagt.

Bewustwording

Die bewustwording kan alleen roeien als in alle lagen van de onderwijsinstelling het urgentiebesef groeit, zegt Egbert de Jong (Montessori Vereniging Haarlemmermeer).

“Niet alleen bij bestuurders en IBP-medewerkers, ook bij leerkrachten en stakeholders. Het gaat erom dat zij ervaren dat digitale veiligheid ook over hún gedrag gaat.”

Egbert de Jong – Algemeen directeur bestuurder Montessori Vereniging Haarlemmermeer

Om die veilige digitale leer- en werkomgeving te bereiken, is het belangrijk dat anderen ‘meeduwen’, vindt Paul Slegers (SOML).

“Regie op ICT hoort bij onze corebusiness als bestuurders, maar voor bewustwording hebben we hulp nodig van andere beïnvloeders: medewerkers binnen onze besturen, maar ook de medezeggenschapsraden, ouderverenigingen, vakbonden en politiek.”

Paul Slegers – Lid College van Bestuur bij Stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML)

Als bestuurder kun je nu al verschillende stappen zetten om digitale veiligheid op de agenda van iedereen te krijgen:

Tip 1: Volg de Webinar PO-Raad en VO-raad

Neem deel aan de webinars ‘Help, onze school is gehackt! Wat nu?’ van de PO-Raad en VO-raad, samen met je bestuurders, schoolleiders en ICT/IBP’ers. Deze webinars, die vanaf maart beschikbaar zijn, bieden inzichten en praktische tips van experts en bestuurders uit de praktijk om de digitale veiligheid van je organisatie te vergroten.

Tip 2: Gebruik MYRA

Krijg inzicht in waar je scholen staan op het gebied van ict en technologie, waaronder digitale veiligheid en infrastructuur, ten opzichte van andere scholen en de hele sector, door de MYRA te gebruiken. Deze monitor is ontwikkeld door Kennisnet, de PO-Raad en de VO-raad en is beschikbaar tot en met eind februari.

Tip 3: Schakel een expert in

Nodig een expert uit om je schoolorganisaties te auditen en te signaleren waar verbeteringen nodig zijn, of laat je scholen bijvoorbeeld eens ‘ethisch hacken’. Nieuwsgierig naar meer tips? Lees hier alle tips van de PO-Raad en de VO-raad.

Weten wat er nog moet gebeuren om te kunnen voldoen aan het normenkader IBP in het PO en VO? YourSafetynet biedt in samenwerking met Privacy op School dé oplossing.

In YourSafetynet IBP wordt het normenkader IBP met de daarbij behorende risico’s beschreven. Om te toetsen waar je als schoolbestuur staat worden per norm de maatregelen passend bij een volwassenheidsniveau benoemd. Alle organisatorische en technische maatregelen die kunnen bijdragen om aan een bepaald volwassenheidsniveau te voldoen, zijn daarbij weergegeven in taken.

De privacyexperts van Privacy op School brengen met jouw organisatie in twee dagen in beeld waar jij als organisatie nu staat en welke taken er nog moet gebeuren om aan het normenkader IBP te gaan voldoen. Ook hierin kan Privacy op School een begeleidende rol in spelen.

Nulmeting aanvragen

Met deze nulmeting weet je waar je als schoolbestuur staat en wat er nog moet gebeuren. Wil je hier meer duidelijkheid over hebben? Neem dan contact op met ons op of vraag via de onderstaande button een nulmeting aan.

Alle berichten
https://www.yoursafetynet.com/wp-content/uploads/2023/01/220920-YourSafetynet-IBP-HO-Brochure-v1-Web.pdf https://www.yoursafetynet.com/wp-content/uploads/2023/01/220920-YourSafetynet-IBP-MBO-Brochure-v2-Web.pdf https://www.yoursafetynet.com/wp-content/uploads/2024/09/YourSafetynet-Brochure-IBP-FO-v240711.pdf

Ja! Ik wil meer weten over YourSafetynet IBP

Laat je gegevens achter en ontvang de brochure met meer informatie over YourSafetynet IBP per e-mail.



    Welke brochure wil je downloaden?


    Akkoord metPrivacyverklaring